Velkommen til hovedforløbet mod social- og sundhedshjælper
på SOSU H

Her på siden kan du finde vigtig information, inden du starter på SOSU H.

Oppe i hjørnet kan du følge med i, hvor meget af indholdet, du har set. Giv dig tid til at se videoerne og læse indholdet igennem - så er du godt klædt på, til når vi ses på skolen.

Vi glæder os til at se dig!

Sosu LR 301

Se videoer

Velkommen til SOSU H i Blågårdsgade

Få en rundvisning af to elever

Social- og sundhedshjælper på SOSU H

SOSU H - Faglighed gør en forskel

Godt at vide før oplæring

Elever fortæller om, hvad der er godt at vide før oplæring.

Mød en uddannelsesansvarlig fra Københavns Kommune

Uddannelsesansvarlige Martin fra Københavns Kommune fortæller om oplæring.

Uddannelsesvejledning på SOSU H

Hør hvordan uddannelsesvejledningen kan hjælpe dig undervejs på din uddannelse.

Bliv rollemodel på SOSU H

Som elev har du også mulighed for at melde sig som rollemodel
Sosu LR 41

Sådan er hovedforløbet opbygget

Hovedforløbet på uddannelsen varer 1 år og 2 måneder. Undervejs veksler du mellem skole og oplæring, og lærer meget mere om rollen som social- og sundhedshjælper; om mødet med borgeren, personlig pleje og omsorg, sundhedsfremme og meget mere.

Du er på skolen ca. 1/3 af den samlede varighed, den øvrige tid er du i oplæring forskellige steder i din ansættelseskommune. Du får tilknyttet en vejleder, der hjælper dig med at nå dine oplæringsmål. 

Temaer

  • Borgeren i centrum
  • Den fagorienterede Social- og sundhedshjælper
  • Den kompetente fagperson

Uddannelsesspecifikke fag

  • Social- og sundhedshjælperens rolle
  • Mødet med borgeren
  • Personlig hjælp, omsorg og pleje
  • Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering
  • Valgfag
Sosu LR 297

10 gode råd til oplæring

Husk, at alle starter et sted
Det kan være svært at starte et nyt sted med nye mennesker, indtryk og opgaver. Husk, at alle på et tidspunkt har været nye, eller gjort noget for første gang.

Overvej hvordan du vil møde din nye arbejdsplads
Skab et godt første indtryk ved at være åben over for at lære og ankomme til tiden. Hvis du er forsinket, bør du informere arbejdspladsen.

Vis interesse for at lære nyt og vær nysgerrig
Tænk over dine forventninger til oplæringsstedet, og hvordan du vil arbejde mod dine mål. Del gerne, hvad du har lært på skolen, hvis det er relevant.

Kend de gældende retningslinjer
Lær de forskellige gældende retningslinjer at kende. Det kan være telefonpolitik, rygepolitik, hygiejneregler osv. Hvis de ikke er blevet præsenteret, så bed om dem selv.

Vær imødekommende
Hils på dine kolleger og præsenter dig selv, selvom det kan være udfordrende. Vær åben og interesseret i alt lære dem at kende. At have gode relationer til dine kolleger er vigtigt og det fremmer det gode samarbejde. 

Stå fast ved, at du er elev
Som elev er det vigtigt at sikre, at du udfordres tilstrækkeligt og ikke behandles som en fastansat. Tal med din vejleder om dine oplæringsmål, og hvordan du kan arbejde fokuseret mod dem.

Dokumentér din udvikling
Dokumentation af kompetence mål er vigtig for at kunne bevise dine opnåede evner og udvikling. Dette kan du for eksempel gøre via en logbog. 

Vær ærlig
Det er vigtigt, at oplæring er en positiv oplevelse, fordi det har betydning for din læring og uddannelse. Opstår der problemer under din oplæring, f.eks. i hjemmet, i familien eller andet, så tag endelig fat i din vejleder eller uddannelsesansvarlige. Vær åben og ærlig omkring dine udfordringer.

Bed om hjælp
Tal med din vejleder om dine individuelle læringsbehov, så du kan opfylde dine kompetence mål. Gør din vejleder opmærksom på eventuelle udfordringer, såsom ordblindhed, sproglige udfordringer personlige problemer m.m.

Kend din overenskomst
Gør dig bekendt med dine rettigheder som elev under din overenskomst med arbejdsgiveren. Kontakt evt. din fagforening eller nærmeste tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl.

Din feedback

I forbindelse med din uddannelsesstart på SOSU H vil du blive mødt af StudentPulse. Det er små trivselsmålinger, som vi bruger til at se, hvordan vores elever har det.

Vi vil allerede nu meget gerne vide, hvilke forventninger du har til din uddannelsesstart på SOSU H, og hvad du glæder dig mest til. Det tager ca. 2 minutter at besvare.

Besvar spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål

Hvor skal jeg gå i skole?

Blågårdsgade 23B, 2200 København. Vis på kort.

Hvordan er det med transport og parkering?

Skolen ligger centralt placeret på Nørrebro i gåafstand fra metro og busser. Hvis du kommer cyklende, så kan du parkere din cykel i gården lige ved indgangen. 

Får jeg SU eller løn?

På hovedforløbet får du elevløn. Det er FOA, der forhandler overenskomster. Du kan derfor læse mere om løn og vilkår på deres hjemmeside foa.dk og hos din arbejdsgiver.

Hvis du er over 25 år, har du mulighed for at søge voksenelevløn. Den er ca. det dobbelte af en normal elevløn. Det er din arbejdsgiver, der afgør, om du kan få voksenelevløn. 

Hvordan kontakter jeg vejledningen?

Du er altid velkommen hos uddannelsesvejledningen – både inden du starter på SOSU H og undervejs i din uddannelse.

Se kontaktmuligheder her: sosuh.dk/uddannelser/uddannelsesvejledningen/.

Herudover kan du se alle andre kontaktinformationer til skolen på sosuh.dk/kontakt.

Hvad laver en social- og sundhedshjælper?

Som social- og sundhedshjælper bruger du din professionalisme og faglighed til at støtte borgere i en sund og aktiv livsstil. Det gør du for at modvirke sygdom og ensomhed – og for at skabe mest mulig kvalitet i deres liv. Det gælder uanset om du arbejder med ældre, syge eller handicappede på plejecentre eller i hjemmeplejen. Du lærer at yde professionel omsorg, pleje og praktisk hjælp.

Du kan læse mere om uddannelsen og dine muligheder for karriere og videre uddannelse her.

Har du brug for støtte til din uddannelse? (SPS)

SPS og læsevejledning er et tilbud til dig, der har brug for støtte under uddannelsen i kortere eller længere perioder.

Læs om mulighederne for læsevejledning og SPS, samt hvordan du kontakter os på sosuh.dk.

Ved du, at du kan komme i oplæring i udlandet?

Hvis du gerne vil have ekstra udfordringer, kan du søge om et 5-ugers oplæringsophold i udlandet og få en oplevelse for livet. Det er typisk på hovedforløbet, men du kan allerede orientere dig her, hvis du er nysgerrig på at komme til udlandet med din uddannelse.

PS – Undrer du dig over, at det hedder ’oplæring’ og ikke praktik? Der er vedtaget nogle sproglige ændringer for erhvervsuddannelserne. Derfor hedder den nu fx oplæring i stedet for praktik, og oplæringsvejleder i stedet for praktikvejleder.

Hvad er mine rettigheder i forhold til arbejdstid under oplæring?

Din arbejdstid er gennemsnitligt 37 timer pr. uge, medmindre der står noget andet i din uddannelsesaftale. 

Du kan også læser mere om dine rettigheder her: https://www.foa.dk/elev/arbejdstid

Vil du i kontakt med din arbejdsgiver?

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at komme i kontakt med din arbejdsgiver, men vi har brug for at vide, hvilken kommune du arbejder i. Du kan kontakte vores hovednummer på telefon: 7226 6000

Jeg har ikke hørt fra mit oplæringssted, hvad skal jeg gøre?

Hvis du ikke har hørt fra dit oplæringssted, skal du henvende dig til den kommune, der har ansat dig. 

Jeg har ikke fået merit, hvad gør jeg?

Hvis du ikke har fået den merit, du er berettiget til, skal du henvende dig til uddannelsesvejledningen. Du kan kontakte dem på mail: vejledning@sosuh.dk

Livechat
Sosu LR 369

Hvordan er det at være elev på SOSU H?

På SOSU H er du en del af et åbent og anerkendende læringsmiljø med stærk faglighed og tydelig sammenhæng mellem det, du lærer på skolen, og det job du uddanner dig til. Her er god stemning og tydelige krav.

Du vil opleve stor variation i undervisningsmetoder, vi arbejder bl.a. med cases og i grupper. Der er plads til forskellige måder at lære på. Skolen har Praksis Labs, hvor det er muligt at afprøve de ting, du har lært teorien om. Vi tager på besøg ude i byen, hører spændende oplæg og præsenterer for hinanden. Dit uddannelsesforløb er delt op i forskellige temaer, der kobler arbejdet med viden, færdigheder og kompetencer sammen.

Vores fælles succes kræver noget af alle os, der er en del af skolen. Det kræver blandt andet, at vi alle sammen kender til og respekterer hinanden og de regler, der gælder for den måde, vi er sammen på. Du kan se studie- og ordensregler her.

På SOSU H er det vigtigt, at du har det godt – også når du er andre steder end i klasselokalet. Vi vægter et godt studie- og læringsmiljø højt – og vi glæder os til at se dig.

Uddannelsesvejledning

Har du spørgsmål i forbindelse med din uddannelsesstart?

Så kan du altid kontakte uddannelsesvejledningen. Her sidder vi klar til at svare på spørgsmål om vores uddannelser, adgangskrav eller karrieremuligheder.

 

Kontakt